Ciasteczka z mąki kukurydzianej

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Masło - 100 g
Mąka kukurydziana - 50 g
Mąka samorosnąca - 150 g (do zrobienia samemu)
Cukier trzcinowy - 100g + do posypania ciasteczek
Cytryna - 2 szt. (lub pomarańcze)

Ciasteczka z mąki kukurydzianej

Nie za słodkie, z posmakiem cytryny

  • 10 min.
  • Łatwy

O przepisie

Kolega poczęstował mnie świeżo upieczonymi ciasteczkami. Ich smak tak mnie urzekł, że od razu poprosiłam o przepis. Zaskoczyło mnie, że robi się je tak prosto – od razu upiekłam je z podwójnej porcji :)

Kroki

1
Gotowe

Mąka samorosnąca

Mąka samorosnąca to nic innego jak mieszanka mąki pszennej, proszku do pieczenia i sody. Robi się ją w proporcji - na 300 g mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia i 1 łyżeczka sody. Do przepisu potrzebujemy 150 g, więc możemy zrobić z połowy porcji albo pozostałą część zostawić na następny raz ;)

2
Gotowe

Masło kroimy w kostkę, dodajemy mąki, cukier, drobno startą skórkę z 1 cytryny (lub pomarańczy) i sok z połowy cytryny. Całość dokładnie zagniatamy, a następnie dzielimy na 24 części, formujemy kuleczki, robimy w środku dołek, do którego wsypujemy trochę drobno startej skórki z drugiej cytryny i nieco cukru trzcinowego. Ciasteczka pieczemy ok. 15 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (do lekkiego zarumienienia się). Po upieczeniu studzimy i zajadamy :)

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

Ravioli ze szpinakiem
poprzedni
Ravioli ze szpinakiem i serkiem ricotta
Ciasto marchewkowe
następny
Ciasto marchewkowe