Ciasteczka owsiane z bakaliami

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Mąka pszenna pełnoziarnista - 145g może być zwykłą mąka
Cukier trzcinowy - 60g
Płatki owsiane - 120g
Rodzynki - 50g
Suszona żurawina - 40g
Słonecznik - 70g
Masło lub margaryna - 125g
Miód - 1/3 szkl
Soda oczyszczona - 0,5 łyżeczki
Wrzątek - 1 łyżka

Ciasteczka owsiane z bakaliami

Ciasteczka dodające energii

  • 15 min + czas pieczenia
  • Porcje 0
  • Średni

O przepisie

Pyszne ciasteczka dodające nam energii. Idealnie smakują z kawą jak i herbatą. Szczelnie zamknięte pozwalają nam cieszyć się ich smakiem przez dłuższy czas i dzięki czemu możemy też zrobić od razu podwójną porcję.

Bakalie jakie użyjecie to kwestia tego co lubicie. U nas idealnie sprawdzają się rodzynki i żurwaina.

Kroki

1
Gotowe

W misce mieszamy mąkę, cukier, płatki owsiane, słonecznik, posiekane: żurawinę i rodzynki.
Masło z miodem podgrzewamy w rondelku do połączenia składników i odstawiamy z ognia. Sodę rozpuszczamy we wrzątku a następnie wlewamy do rondelka z masłem, dokładnie mieszamy (uwaga może się pienić) i dodajemy do miski z pozostałymi składnikami.
Dokładnie mieszamy, najlepiej ręką aby wszystkie składniki się dokładnie połączyły. Z gotowej masy lepimy ciasteczka. Masę najlepiej dokładnie ściskać porcjami w dłoni, spłaszczamy i układamy na blaszce, na papierze do pieczenia.
Ciasteczka pieczemy 12-15min w 180st. uważając aby się nie spiekły. Odkładamy do wystygnięcia.

Karolina

Moja przygoda w kuchni zaczęła się w domu z mamą a bardziej pomaganie jej przy gotowaniu a jeszcze lepiej było przy pieczeniu – można było oblizać miskę po zrobionym kremie.

sernik-z-zurawina
poprzedni
Sernik z żurawiną
img_0669
następny
Bułeczki z rodzynkami