Ciasteczka owsiane z żurawiną

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Margaryna - 150 g
Cukier trzcinowy - 1/2 szkl.
Cukier puder - 1/4 szkl.
Cukier waniliowy - 1 łyżka
Jajka - 1 szt.
Mąka - 1 szkl.
Proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki
Płatki owsiane - 1 szkl.
Suszona żurawina - 100 g
Orzechy - lub migdały - 100 g (siekane)
Kandyzowana skórka cytrynowa - lub pomarańczowa - 100 g
Sól - szczypta

Ciasteczka owsiane z żurawiną

Możemy dodać inne bakalie.

  • 10 min.
  • Łatwy

O przepisie

Proste i szybkie w przygotowaniu ciasteczka. Do popołudniowej kawki w babskim gronie doskonałe. Przepis Ewy Wachowicz.

Kroki

1
Gotowe

Miękką margarynę miksujemy z cukrem, cukrem waniliowym, cukrem pudrem, szczyptą soli i jajkiem. Łączymy z mąką, proszkiem do pieczenia, płatkami owsianymi. Dodajemy żurawinę, orzechy lub migdały i kandyzowaną skórkę cytrynową lub pomarańczową. Wyrabiamy masę i chłodzimy w lodówce 10 minut.

Z ciasta robimy kulki wielkości orzecha włoskiego (lub większe - zależy jakie chcemy), układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i dłonią spłaszczamy. Pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

Chlebek drożdżowy
poprzedni
Chlebek drożdżowy
Jogurtowe mini pizze
następny
Jogurtowe mini pizze