Ciasteczka Piwoszki

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Mąka - 4 szkl.
Masło - 500 g
Jasne piwo - 1 szkl.
Jajka - 1 szt. - do posmarowania
Marmolada - do nadzienia
Cukier puder - do posypania

Ciasteczka Piwoszki

Ciastka z "ulotnym procentem" :)

  • 10 min. + wykrawanie ciasteczek
  • Łatwy

O przepisie

Jak sama nazwa wskazuje ciasto jest z dodatkiem piwa. Sam przepis jest banalnie prosty i tani. Do ciasta potrzebujemy zaledwie 3 składników + nadzienie. A same ciastka są wprost wspaniałe w smaku :) Dobrze, że wyszły 4 blachy, bo zniknęłyby w oka mgnieniu 😉 Przepis zaczerpnięty od Ewy Wachowicz.

Kroki

1
Gotowe

Mąkę siekamy z zimnym masłem. Dolewamy piwo i zagniatamy elastyczne ciasto (jak klei się do rąk dodajmy trochę mąki). Schładzamy w lodówce 1 godzinę. Następnie rozwałkowujemy, wycinamy kwadraty (dowolnej wielkości), nakładamy marmoladę na środek i składamy jak kopertę (dobrze ściskając żeby nie rozłożyła się podczas pieczenia). Smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 210 stopni (aż nabiorą złocistego koloru). Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

plince
poprzedni
Plińce
zapiekanka-z-ziemniakow
następny
Ziemniaczana zapiekanka z mozzarellą