Ciasteczka z marmoladą

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Mąka - 400 g
Śmietana - 2 łyżki
Jajka - 3 szt.
Margaryna - 150 g
Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
Marmolada - do nadzienia

Ciasteczka z marmoladą

Coś na szybko.

  • 15 min.
  • Łatwy

O przepisie

Miałam dziś małą zachciankę na coś słodkiego, ale nie miałam za wiele czasu na pieczenie. Dlatego szybko zagniotłam ciasto, dodałam marmolady i ciacha gotowe. Następnym razem zamiast marmolady dodam słodkiej masy jabłkowej lub nutelli :)

Kroki

1
Gotowe

Z mąki, śmietany, jajek, margaryny i proszku do pieczenia zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy je na grubość ok. 8 mm. Możemy albo przeciąć ja wzdłuż na połowę i na połowie każdej cześci rozsmarować marmoladę, a następnie zwinąć w rulon i wycinać ciastka np. w kształcie rombów (jak moje) lub na rozwałkowanym cieście rozmsarowujemy wzdłuż marmoladę na szerokość ok. 4 cm, zwijamy dwa razy w rulon, odcinamy od pozostałego ciasta i tniemy ciastka na kawałki długości 5 cm. Tak postępujemy aż do wyczerpania ciasta. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 20-25 min. posypujemy cukrem pudrem i zajadamy popijając pyszną kawą lub herbatą :)

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

Fasolka po bretońsku
poprzedni
Fasolka po bretońsku
Chleb z mąki kukurydzianej
następny
Chlebek z mąki kukurydzianej