Ciastka owsiane

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Płatki owsiane górskie - 2,5 szkl.
Mąka tortowa - 1 szkl.
Cukier - 1/2 szkl.
Masło - 200 g (miękkie)
Jajka - 1 szt.
Aromat waniliowy - kilka kropel
Proszek do pieczenia - niepełna łyżeczka
Soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki
Sól - szczypta
Migdały - siekane - 50 g - lub owoce suszone, orzechy, kawałki czekolady można w ogóle pominąć

Ciastka owsiane

Chrupiące, przepyszne. Idealne na drugie "zdrowe" śniadanie :)

  • 10 min.
  • Porcje 24
  • Łatwy

O przepisie

Słodycze większość z nas uwielbia. Dlatego najlepiej przygotowywać je w domu. Mieszając mąkę i płatki owsiane sprawimy, że będą to trochę zdrowsze ciasteczka :) Możemy dodać do nich np. migdały, orzechy, suszone owoce – co kto lubi. Ciasteczka robi się naprawdę ekspresowo!

Kroki

1
Gotowe

Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jajko - miksujemy. Następnie wsypujemy mąkę, aromat waniliowy, proszek do pieczenia, szczyptę soli, sodę - miksujemy, na samym końcu dodajemy płatki owsiane górskie i drobno posiekane migdały - wyrabiamy całość.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia, z masy formujemy kulki, każdą spłaszczamy dłonią, układamy w odpowiedniej odległości od siebie, ponieważ trochę urosną. Pieczemy 15 minut w 180 stopniach.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

tajska-zupa-z-kurczakiem
poprzedni
Tajska zupa z kurczakiem
parowki-w-ciescie-kukurydzianym
następny
Parówki w cieście kukurydzianym