Ciasto bez roboty

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Jabłko - 8 szt.
Rodzynki - 1 szkl.
Orzechy - lub migdały - 1 szkl. krojonych
Cukier - 1,5 szkl.
Jaja - 6 szt.
Mąka - 4 szkl.
Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
Soda oczyszczona - 2 łyżeczki
Kakao - 4 łyżki
Aromat rumowy - kilka kropel
Olej - 1 szkl.
Cukier puder - do posypania

Ciasto bez roboty

Do przygotowania ciasta nie potrzebujemy miksera - wystarczy łyżka.

  • 10 min.
  • Porcje 24
  • Łatwy

O przepisie

Ciasta nie wymagające dużego nakładu pracy to moja specjalność :) To ciasto jest świetne na co dzień ale i od święta. Zawiera dużo bakalii i jabłek – dla mnie idealne 😉

Kroki

1
Gotowe

Wszystkie składniki (za wyjątkiem jabłek) mieszamy łyżką w dużej misce (składników jest sporo więc miska lub garnek musi być duża). Jabłka obieramy i kroimy w kostkę - dodajemy do masy i całość jeszcze raz dokładnie mieszamy. Ciasto jest bardzo "tępe" ale nie przejmujcie się, wszystko się wyrówna podczas pieczenia - dlatego ważne by wszystko razem dokładnie wymieszać łyżką. Ciasto odstawiamy na 20 minut, a w tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Ciasto wykładamy na prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 45 minut (do suchego patyczka). Posypujemy cukrem pudrem.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

img_06561
poprzedni
Babeczki z białek
danie-tajskie-z-wieprzowina
następny
Danie tajskie z wieprzowiną