Ciasto burek

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Jaja - 5 szt.
Mąka - 2,5 szkl.
Olej - 1 szkl.
Cukier - 1,5 szkl.
Kakao - 2 łyżki
Cynamon - 2 łyżeczki
Soda - 1 łyżeczka
Orzechy - 100 g
Jabłko - 1 kg
Cukier puder - do posypania

Ciasto burek

Chrupiące orzechy i wilgotne jabłka w cynamonowym cieście są wspaniałym połączeniem.

  • 20 min.
  • Porcje 24
  • Łatwy

O przepisie

Nie potrzeba dużo czasu, by upiec wspaniałe, aromatyczne ciasto, którego smak zachwyci każdego. Ciasto jest z dodatkiem oleju, dzięki któremu długo pozostaje świeże.

Kroki

1
Gotowe

Orzechy siekamy, a jabłka obieramy i kroimy na kawałki. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, a następnie po 1 żółtku ciągle ubijając. Do ubitych jajek dodajemy olej, mąkę, kakao, cynamon, sodę, pokrojone jabłka i orzechy. Wszystko dokładnie mieszamy. Wykładamy na prostokątną blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia (może go nie być dużo, ale nie ma się czym przejmować, ponieważ ładnie urośnie podczas pieczenia). Pieczemy ok. 50 min. w 170 stopniach. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

Ciasto cytrynowe
poprzedni
Ciasto cytrynowe
Maślane rogale z nadzieniem
następny
Maślane rogale z nadzieniem