Ciasto cytrynowe

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Biszkopt
Mąka pszenna - 1/2 szkl.
Mąka ziemniaczana - 1/2 szkl.
Jaja - 5-6 szt.
Cukier - 1 szkl.
Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
Masa budyniowa
Budyń śmietankowy - 2 opakowania
Woda - 400 ml
Sok z cytryny - z 4 szt.
Margaryna - 250 g
Masa śmietankowa
Śnieżka - 1 opakowanie
Śmietana 30% - 500 ml
Mix do śmietany - 3 opakowania
Cukier puder - do smaku
Dodatkowo
Herbatniki - duże opakowanie
Cukier puder - do lukru
Sok z cytryny - z 1 szt.

Ciasto cytrynowe

Puszyste, cytrynowe, delikatne - wyśmienite :)

  • 40 min.
  • Porcje 21
  • Średni

O przepisie

Duża ilość soku z cytryn sprawia, że ciasto jest bardzo orzeźwiające, lekkie i niezbyt słodkie. A smak można wyrazić tylko jednym wyrażeniem – “niebo w gębie”.

Kroki

1
Gotowe

Biszkopt

Oddzielamy żółtka od białek. Z białek ubijamy pianę na sztywno. Żółtka z cukrem miksujemy, dodajemy pozostałe składniki. Przelewamy do prostokątnej brytfanki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 30 min. w 180 stopniach.

2
Gotowe

Masa budyniowa

Z 4 cytryn wyciskamy sok, mieszamy z 400 ml wody, w której gotujemy 2 budynie śmietankowe. Do gorącego budyniu dodajemy margarynę i miksujemy na gładką masę. Wylewamy na upieczony biszkopt.

3
Gotowe

Masa śmietankowa

Śnieżkę miksujemy ze śmietaną kremówką i mixami do śmietany. Dosypujemy cukier puder do smaku. Wylewamy na masę budyniową.

4
Gotowe

Na śmietanę wykładamy herbatniki i polewamy lukrem cytrynowym - sok z 1 cytryny wymieszany z cukrem pudrem (dodaję trochę ciepłej wody, wtedy herbatniki szybciej zmiękną). Posypujemy startą, sparzoną gorącą wodą skórką z cytryny. Wstawiamy do lodówki, by lekko stężało.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

Sałatka jajeczno-pieczarkowa
poprzedni
Sałatka jajeczno-pieczarkowa
Ciasto burek
następny
Ciasto burek