Ciasto czekoladowe z cukinii

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Cukinia - 2 szkl. utartej na grubych oczkach
Olej - 1/2 szkl.
Masło - 115 g
Cukier - 250 g
Soda oczyszczona - 1 łyżeczka
Proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki
Sól - szczypta
Jajka - 2 szt.
Śmietana 18% - 1/2 szkl. (gęstej)
Mąka - 300 g
Kakao - 2 łyżki
Czekolada gorzka - 100 g
Polewa
Czekolada gorzka - 100 g
Masło - 40 g

Ciasto czekoladowe z cukinii

Mocno czekoladowe :)

  • do 30 min.
  • Porcje 15
  • Łatwy

O przepisie

Trzeba wykorzystać sezon na cukinię i robić z niej różne potrawy. Nie tylko na słono. Dodaję ją też do ciasta czekoladowego, które jest bardzo popularne u mnie w domu w lecie – tuż obok wszystkich ciast z sezonowymi owocami :) Jest mięciutkie, wilgotne i mocno czekoladowe. Ci, którzy próbują je pierwszy raz są mocno zaskoczeni, że jest z cukinii – nie czuć jej ani nie widać 😉

Kroki

1
Gotowe

Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy olej, następnie sodę, proszek do pieczenia, szczyptę soli, jajka - miksujemy. Dodajemy mąkę, śmietanę, kakao - ucieramy, na samym końcu utartą na grubych oczkach cukinię (ze skórką) i posiekaną czekoladę. Całość dokładnie mieszamy. Wykładamy na prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 40 - 45 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka).

2
Gotowe

Polewa

Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej - umieszczamy w miseczce nad wrzącą wodą i czekamy, aż roztopi ją ciepło pary wodnej. Dodajemy miękkie masło i dokładnie mieszamy. Polewę rozsmarowujemy na cieście. I zajadamy :)

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

Kokosanki
poprzedni
Kokosanki
Rolada z twarogiem i malinami
następny
Rolada z twarogiem i malinami