Ciasto czekoladowe z owocami i galaretką

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Mleko - 1/2 szkl.
Czekolada gorzka - 50 g
Mąka - 1 szkl.
Jajka - 1 szt.
Kakao - 1/2 szkl.
Soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki
Proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki
Cukier - 2/3 szkl.
Olej - 70 ml
Śmietana 18% - 1/2 szkl.
Ekstrakt waniliowy - 1 łyżka
Owoce - ok. 500 g - u mnie truskawki
Galaretka truskawkowa - 2 opakowania - lub inna

Ciasto czekoladowe z owocami i galaretką

Potrzeba trochę cierpliwości w czekaniu aż galaretka stężeje ;)

  • do 30 min.
  • Porcje 12
  • Łatwy

O przepisie

Proste, mocno czekoladowe ciasto, które nie wymaga wiele pracy. Od nas zależy jakie owoce damy górę do galaretki – ja dodałam truskawki ale mogą to być borówki z czerwonymi porzeczkami, wiśnie lub maliny.

Kroki

1
Gotowe

Mleko podgrzewamy z czekoladą do momentu całkowitego rozpuszczenia. Studzimy. Jajko ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy olej, śmietanę i ekstrakt waniliowy. Nastepnie wlewamy przestudzoną czekoladę. Miksując dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i kakao. Ciasto wylewamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 22 cm. Pieczemy 45 min. w 180 stopniach (do suchego patyczka). Po upieczeniu studzimy.

2
Gotowe

W czasie gdy ciasto będzie się piekło, rozpuszczamy galaretki w 750 ml wrzącej wody, studzimy i zostawiamy do lekkiego stężenia. Na wystudzone ciasto układamy równomiernie owoce (jeżeli wierzch ciasta jest wypukły po upieczeniu, ścianmy go nożem lub odwracamy do góry nogami, by powierzchnia ciasta była płaska) i zalewamy tężejącą galaretką (jeśli będzie zbyt płynna wsiąknie w ciasto). Ciasto wstawiamy do lodówki i czekamy aż galaretka dobrze stężeje.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

Sałatka makaronowa z tuńczykiem
poprzedni
Sałatka makaronowa z tuńczykiem
20170711_134013(0)
następny
Kasza bulgur, filet z kurczaka, brokuły