Ciasto drożdżowe z owocami

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Cukier - 1/3 szkl
Mąka pszenna - 3 szkl
Mleko - 1 szkl
Masło - 50g
Jaja - 1 szt
Drożdże - 50g
Cukier waniliowy - 1 opakowanie
Sól - szczypta
Kruszonka
Mąka pszenna - 1 szkl
Cukier - 1/2 cukru
Masło - 1/2 kostki
Cynamon - 1/2 łyżeczki

Ciasto drożdżowe z owocami

Drożdżowe - szybko znikające z talerza

  • Średni

O przepisie

Kiedy mamy ochotę upiec szybko jakieś ciasto a nie mamy czasu na dłuższą zabawę w kuchni sięgamy po sprawdzoną książkę z wypiekami i wiemy że w 100% ciasto się uda. Tym razem padło na ciasto drożdżowe z owocami.  Owoce można dodać jakie tylko się ma ochotę lub na jakie jest w danym momencie sezon.

Szybkie w przygotowaniu i smaczne w konsumowaniu 😉

 

Kroki

1
Gotowe

Rozmieszać 1/2 szkl letniego mleka z łyżeczką cukru i 1/2 szkl mąki mąki, rozetrzeć z drożdżami. Odstawić w ciepłe miejsce.

Kiedy rozczyn podwoi objętość dodać resztę mąki, mleka i cukru oraz cukier waniliowy sól i jajko. Wyrobić ciasto aż będzie elastyczne i nie będzie się lepić do miski. W tym momencie dodać roztopione lekko przestygnięte masło i chwile całość wyrobić.
Cisto przykryć i odstawić do podwojenia objętości.

Kiedy ciasto urośnie wyłożyć je na natłuszczoną blaszkę, ułożyć owoce i poczekać 10-15min aż ciasto troszkę się podniesie.
w tym czasie przygotować kruszonkę. Mąkę, cukier i cynamon wymieszać, dodać roztopione masło i rozetrzeć całość palcami.
Kruszonką posypać wierzch ciasta i włożyć je do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 50-60 min

Karolina

Moja przygoda w kuchni zaczęła się w domu z mamą a bardziej pomaganie jej przy gotowaniu a jeszcze lepiej było przy pieczeniu – można było oblizać miskę po zrobionym kremie.

received_1575510042521855
poprzedni
Cukinia panierowana
Deser jogurtowy z owocami
następny
Deser jogurtowy z owocami