Ciasto Fale

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Ciasto
Margaryna - 1 kostka
Mąka - 2 szkl.
Jaja - 5 szt.
Cukier - 1 szkl.
Kakao - 4 łyżki
Proszek do pieczenia - 2,5 łyżeczki
Aromat waniliowy - kilka kropel
Mleko - 2-3 łyżki
Dodatkowo
Dżem - ulubiony smak
Jabłko - 5 szt.
Krem
Budyń śmietankowy - 1 szt.
Mleko - 0,5 litra
Cukier - 6 łyżek
Masło - 1 kostka
Polewa
Mleko - 4 łyżki
Margaryna - 1 kostka
Aromat rumowy - kilka kropel
Kakao - 5 łyżek
Jaja - 1 szt.

Ciasto Fale

Rozkosz podniebienia :)

  • 40 min.
  • Porcje 20
  • Średni

O przepisie

Kolejny wspaniały przepis mojej Babci. Łączy w sobie wszystko co uwielbiam- słodkie ciasta, budyń, jabłka, domowy dżem i obowiązkowo polewę czekoladową.

Kroki

1
Gotowe

Ciasto

Miękką margarynę ucieramy z cukrem, dodając stopniowo żółtka oddzielone od białek, a następnie mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, aromat. Z białek ubijamy pianę na sztywno, delikatnie wymieszać z masą. Połowę masy wykładamy na blachę, a do pozostałej części dodajemy kakao rozrobione z 2-3 łyżkami mleka.
Jabłka obieramy i kroimy w paski. Rozkładamy na jasnym cieście, na to wykładamy ciasto kakaowe. (czasem dzielę ciasto w proporcji nie pół na pół, ale większą część masy białej, mniejszą masy kakaowej).
Pieczemy 30-40 minut w 180 stopniach. Po wyjęciu z piekarnika smarujemy ulubionym dżemem - najlepiej domowym (ja użyłam truskawkowego).

2
Gotowe

Krem

Gotujemy budyń według przepisu na opakowaniu (proszek na pół litra mleka) i dodajemy 6 łyżek cukru. Do wystudzonego budyniu dodajemy stopniowo miękkie masło i ucieramy na gładką masę. Wykładamy na ciasto.

3
Gotowe

Polewa

Mleko, margarynę, kakao, aromat rozpuszczamy w garnku, na małym ogniu. Dodajemy 1 jajko, mieszamy i wylewamy na ciasto.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

IMG_7631
poprzedni
Mascarpone z bitą śmietaną i owocami
Ar7995
następny
Śląskie kluchy z mięsem