Ciasto francuskie z serem i jagodami

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Ciasto francuskie - 1 opakowanie
Ser biały - 250 g
Jagody - 130g
Jajka - 2 szt
Cukier - 2 łyżki
Mąka ziemniaczana - 2 łyżeczki
Ekstrakt waniliowy - 1 łyżeczka

Ciasto francuskie z serem i jagodami

Ser, borówka i ciasto francuskie pasują idealnie

  • 10min
  • Porcje 6
  • Łatwy

O przepisie

Ciasto francuskie zawsze warto mieć w lodówce lub w zamrażalce. Wystarczy kilka składników do niego żeby zrobić z niego cos ciekawego na słodko lub słono. Dzisiaj wersja słodka.

Kroki

1
Gotowe

Jagody blendujemy. Ser dokładnie mieszamy z jednym jajkiem, cukrem i mąką ziemniaczaną. Dodajemy jagody do sera i dokładnie łączymy na gładka masę. Ciasto francuskie rozwijamy i dzielimy na 6 równych kwadratów. Na środek każdego kwadratu nakładamy po 2-3 łyżeczki sera i zamykamy w trójkąt. Dokładnie łączymy końce ciasta tak żeby się skleiły i widelcem dociskamy zostawiając wzorek. Drugie jajko rozbijamy oddzielając białko od żółtka i żółtkiem smarujemy wierzch każdego trójkąta. Piekarnik nagrzewamy do 200 st. i pieczemy 18 min.

Karolina

Moja przygoda w kuchni zaczęła się w domu z mamą a bardziej pomaganie jej przy gotowaniu a jeszcze lepiej było przy pieczeniu – można było oblizać miskę po zrobionym kremie.

IMG_8593
poprzedni
Puszyste placuszki serowe
IMG_8621
następny
Krem marchewkowo – ananasowy