Ciasto francuskie ze szpinakiem

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Ciasto francuskie - 1 szt
Szpinak mrożony - 9 bryłek
Suszone pomidory - 4 szt.
Ser feta - 120g
Cebula - 0,5 szt
Czosnek - 1-2 szt
Sól - do smaku
Pieprz - do smaku
Imbir w proszku - do smaku
Gałka muszkatołowa - do smaku
Żółtko - 1 szt

Ciasto francuskie ze szpinakiem

Ciasto pełne zielonego farszu

  • do 30 min
  • Porcje 6
  • Średni

O przepisie

Możemy to danie podać jako samodzielny obiad, dodatek do mięsa, kolację lub podać jako przekąska na różnych imprezach. Samo wykonanie nie jest trudne jedyny sekret tkwi w doprawieniu farszu. Musimy zdać się na swoje kubki smakowe i ulubione połączenie smaków.

Kroki

1
Gotowe

Szpinak rozmrażamy ( z lekko zamrożonym też sobie poradzimy tylko dłużej musimy smażyć) i drobno siekamy. Czosnek, cebulę i suszone pomidory drobno kroimy i przekładamy na rozgrzaną patelnię. Po chwili dodajemy szpinak i przesmażamy aż będzie ciepły. Dodajemy ser feta i mieszając czekamy aż farsz się połączy. Na samym końcu doprawiamy. Możecie również dodać inne przyprawy jakie uważacie za odpowiednie. Farsz studzimy. Ciasto francuskie rozkładamy, dzielimy na 6 kwadratów (możemy zrobić mniejsze i więcej sztuk), farsz nakładamy na środek każdego kwadratu i składamy w trójkąt. Końce które się łączą mocno dociskamy widelcem i smarujemy roztrzepanym żółtkiem. Przekładamy trójkąty na blachę wyłożona papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika (210st) na 15min.

Karolina

Moja przygoda w kuchni zaczęła się w domu z mamą a bardziej pomaganie jej przy gotowaniu a jeszcze lepiej było przy pieczeniu – można było oblizać miskę po zrobionym kremie.

IMG_8882
poprzedni
Szybkie ciasto
Papryka konserwowa
następny
Papryka konserwowa