Ciasto japońskie

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Ciasto
Margaryna - 1 szt.
Cukier puder - 450 g
Jaja - 9 szt.
Mak - 300 g - sparzony i zmielony dwukrotnie
Jabłko - 600 g
Kasza manna - 9 łyżek
Aromat migdałowy - kilka kropel
Rodzynki - 3 łyżki
Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
Polewa
Cukier - 4 łyżki
Kakao - 4 łyżki
Masło - 4 łyżki
Śmietana - 4 łyżki

Ciasto japońskie

Ciasto bez mąki - doskonałe do popołudniowej kawy.

  • 15 min.
  • Porcje 20
  • Łatwy

O przepisie

To jeden z wielu przepisów mojej ukochanej Babci. Ciasto robi się naprawdę szybko. Jest miękkie, wilgotne, z dodatkiem jabłek, które powodują, że długo jest świeże. Słodka polewa czekoladowa z dodatkiem śmietany dodaje mu wyjątkowości.

Kroki

1
Gotowe
10 min.

Ciasto

Miękką margarynę miksujemy z cukrem pudrem na gładką masę. Dodajemy po 1 żółtku, następnie zmielony mak (mak przygotowujemy dzień wcześniej - zalewamy na noc gorącą wodą - niewiele ponad mak, a rano mielę dwa razy), kaszę mannę, starte na grubych oczkach jabłka, kilka kropel zapachu migdałowego, rodzynki i proszek do pieczenia. Z białek ubijamy pianę i dodajemy do masy, całość mieszamy. Wykładamy do prostokątnej blachy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach 1 godzinę.

2
Gotowe
5 min.

Polewa

Wszystkie składniki - kakao, masło, śmietanę, cukier podgrzewamy na małym ogniu, mieszając do całkowitego rozpuszczenia i połączenia składników. Ciepłą polewamy nasze ciasto.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

Pizza na brokułowym spodzie
poprzedni
Pizza na brokułowym spodzie
IMG_7631
następny
Mascarpone z bitą śmietaną i owocami