Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Ciasto
Mąka - 3 szkl.
Cukier - 1 szkl.
Margaryna - 250 g
Żółtko - 7 szt.
Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
Masa jogurtowa
Białka - 7 szt.
Cukier - 1 szkl.
Jogurt grecki - 3 duże (po ok. 400 g)
Budyń śmietankowy - 2 opakowania
Brzoskwinie - z puszki - 1 puszka

Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami

Delikatne w smaku i proste w przygotowaniu.

  • 30 min.ł
  • Porcje 20
  • Łatwy

O przepisie

Kilka lat temu koleżanka poczęstowała mnie ciastem. Zachwyciłam się smakiem i lekkością. Byłam przekonana, że to jakaś odmiana sernika. Jakie było moje zdziwienie kiedy okazało się, że masa jest z jogurtów greckich :)

Kroki

1
Gotowe

Wszystkie składniki ciasta zagniatamy. 2/3 ciasta wykładamy na prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostałą część owijamy folią i wkładamy do lodówki.

Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, dodajemy jogurty, wsypujemy budyń (proszek) - całość dokładnie miksujemy. Brzoskwinie kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do masy, mieszamy i wylewamy na ciasto. Pozostałą część ciasta ścieramy na tarce lub skubiemy palcami i równomiernie rozkładamy na górze.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 60 min. Po upieczeniu zostawiamy na chwilę w otwartym piekarniku, a następnie studzimy (ważne by dobrze ostygło, bo masa dobrze stężeje). Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

20171028_120737
poprzedni
Konfitura z dyni jabłka i gruszki
20171114_134658
następny
Kotleciki z komosą ryżową