Ciasto kokosowe z ananasem

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Mleko - 100 ml
Wiórki kokosowe - 30 g
Masło lub margaryna - 140 g
Cukier puder - 100 g
Cukier waniliowy - 1 łyżka
Jajka - 4 szt.
Mąka pszenna - 200 g
Mąka ziemniaczana - 2 łyżki
Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
Ananas - z puszki - 200 g
Do dekoracji
Czekolada gorzka - 1 tabliczka
Masło - 1 łyżka
Mleko - 1 łyżka
Wiórki kokosowe - do posypania

Ciasto kokosowe z ananasem

Kokos i ananas do doskonałe połączenie :)

  • 15 min.
  • Porcje 12
  • Łatwy

O przepisie

Szybkie i proste w wykonaniu ciasto. Nie jest zbyt słodkie – nawet polewa jest z gorzkiej czekolady, co fajnie komponuje się z całością. Inspiracją przepisu jest Ewa Wachowicz.

Kroki

1
Gotowe

Mleko zagotowujemy, zmniejszamy ogień i dodajemy wiórki kokosowe. Gotujemy jeszcze przez chwilę, cały czas mieszając, aby wiórki się nie przypaliły. Gdy mleko odparuje i masa zgęstnieje, odstawiamy do wystudzenia.

Miękkie masło ucieramy, wsypujemy cukier, cukier waniliowy i miksujemy. Stale mieszając wbijamy po jednym jajku, następnie obie mąki, proszek do pieczenia, a na samym końcu wystudzoną masę kokosową. 2/3 ciasta przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, rozkładamy pokrojonego w kostkę ananasa i przykrywamy pozostałą masą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45-50 minut (do suchego patyczka).

2
Gotowe

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy masło i mleko - mieszamy. Polewą smarujemy wystudzone ciasto i posypujemy wiórkami kokosowymi.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

Krem z zielonego groszku
poprzedni
Krem z zielonego groszku z boczkiem
Migdałowy śmietanowiec
następny
Migdałowy śmietanowiec