Ciasto na kruchym spodzie z owocami

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Ciasto kruche
Mąka - 500 g
Margaryna - 250 g
Żółtko - 5 szt.
Cukier - 3/4 szkl.
Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
Śmietana - 1/2 szkl.
Dodatkowo
Owoce - np. śliwki ok. 30 szt.
Białko - 5 szt.
Wiórki kokosowe - 100 g
Cukier - 2 łyżki
Sól - szczypta

Ciasto na kruchym spodzie z owocami

Fajne zrównoważenie smaków - słodki spód i kwaskowate śliwki.

  • ok. 15 min.
  • Porcje 20
  • Łatwy

O przepisie

Szybkie i tanie ciasto, które robię najczęściej z sezonowymi owocami lubw zimie z jabłkami – jabłka ucieram wówczas na grubych oczkach, mieszam z cukrem do smaku i dowolnym ulubionym dżemem.

Kroki

1
Gotowe

Zagniatamy ciasto z margaryny, mąki, żółtek, cukru, proszku do pieczenia i śmietany. Wykładamy na prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto wykładamy przekrojone na pół śliwki (skórką do dołu). Pieczemy 30-35 min. w 180 stopniach. W międzyczasie ubijamy białka ze szczyptą soli, cukrem a na samym końcu dodajemy wiórki kokosowe. Wykładamy na ciasto i pieczemy kolejne 20 minut. Smacznego!

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

Chleb na żurku
poprzedni
Chleb na żurku
IMG_8856
następny
Focaccia