Ciasto maślankowe

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Jaja - 5 szt.
Cukier - 1,5 szkl.
Maślanka - 1 szkl.
Mąka - 2,5 szkl.
Cukier waniliowy - 1 łyżka
Olej - 1/2 szkl.
Proszek do pieczenia - 3 łyżeczki
Wiórki kokosowe - 100 g.
Cukier puder - do posypania

Ciasto maślankowe

Idealne, gdy wpadną do nas nieoczekiwani goście :)

  • 10 min.
  • Porcje 20
  • Łatwy

O przepisie

To co cenię najbardziej w daniach to szybkość wykonania, prostota i wspaniały smak. Takie właśnie jest ciasto maślankowe. Dzięki dodatkowi maślanki długo pozostaje świeże.

Kroki

1
Gotowe

1 szklankę cukru, 2 całe jaja, 3 żółtka ubijamy mikserem, dodajemy szklankę maślanki i cienkim strumieniem wlewamy olej. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i cukier waniliowy.

2
Gotowe

Ciasto przelewamy do kwadratowej formy lub dużej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Z 3 białek ubijamy sztywną pianę, dodajemy 1/2 szklanki cukru i mieszamy razem z wiórkami kokosowymi. Wylewamy na ciasto.
Pieczemy ok. 1 godzinę w 180 stopniach. Po upieczeniu oprószamy cukrem pudrem.

3
Gotowe

Przepis Ewy Wachowicz z książki "Ewa gotuje - ulubione"

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

Ryż z jabłkami
poprzedni
Ryż z jabłkami
Drożdżowe rogaliki z nutellą
następny
Drożdżowe rogaliki z nutellą