Ciasto na pierogi

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Mąka pszenna - 500g
Jajka - 1 szt
Żółtko - 2 szt
Masło - 50g
Woda - 250ml
Sól - 1 łyżeczka

Ciasto na pierogi

Sprawdzone w 100%

  • 10 min
  • Porcje 0
  • Średni

O przepisie

Ten przepis sprawdza się w 100% za każdym razem. Artkulinaria.pl – blog, na którym autorka podaje wiele sprawdzonych przepisów.

Kroki

1
Gotowe

Mąkę wraz z miękkim masłem rozcieramy w palcach, dodajemy jajko oraz żółtka, sól i stopniowo dodajemy wodę cały czas zagniatając ciasto. Jeśli będzie już elastyczne odkładamy je przykrywając ściereczka aby odpoczęło około 15min. Po tym czasie ciasto jest gotowe do rozwałkowywania i lepienia pierogów. Nie należy go podsypywać dużą ilością mąki aby nie było zbyt twarde.

Karolina

Moja przygoda w kuchni zaczęła się w domu z mamą a bardziej pomaganie jej przy gotowaniu a jeszcze lepiej było przy pieczeniu – można było oblizać miskę po zrobionym kremie.

img_0626
poprzedni
Omlet
img_0638
następny
Pierogi z kasza gryczaną i serem.