Ciasto Piga

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Makowy biszkopt
Jajka - 6 szt.
Mąka - 1 szkl.
Mak - 1 szkl. (suchego)
Cukier - 1 szkl.
Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
Krem
Żółtko - 5 szt.
Sok z brzoskwiń - 1 szkl.
Cukier - 1 szkl.
Woda - 1/2 szkl.
Mąka ziemniaczana - 2 łyżki
Cukier waniliowy - 1 opakowanie
Margaryna - 250 g
Dodatkowo
Brzoskwinie - w puszce (850 ml)
Podłużne biszkopty - 140 g
Czekolada - starta - do posypania
Galaretka cytrynowa - 2 opakowania

Ciasto Piga

Owocowe słodkości do kawy :)

  • do 60 min.
  • Porcje 24
  • Łatwy

O przepisie

Przepis dostałam od żony znajomego, który wprost uwielbia to ciasto. Pierwsza moja myśl po przeczytaniu przepisu była taka, że z ciastem trzeba się trochę napracować. Na szczęście okazało się inaczej :) Proste w wykonaniu, dostarcza naszemu podniebieniu wspaniałej rozkoszy 😉 Wypróbujcie koniecznie!

Kroki

1
Gotowe

Biszkopt makowy

Oddzielamy białka od żółtek, białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, żółtka, mąkę, proszek do pieczenia, a na samym końcu suchy mak. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia prostokątną blachę i pieczemy do suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (ok. 25 minut). Po upieczeniu studzimy i przekrawamy na pół.

2
Gotowe

Krem

Zagotowujemy sok z brzoskwiń, cukier i cukier waniliowy, dolewamy wodę rozrobioną z żółtkami i mąką - zagotowujemy budyń i pozostawiamy do ostygnięcia. Gdy ostygnie ucieramy budyń z margaryną na gładką masę.

2 galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 2 szklankach gorącej wody i pozostawiamy do lekkiego stężenia.

3
Gotowe

Na dolnej części biszkoptu rozsmarowujemy część kremu, rozkładamy biszkopty, pomiędzy nie wykładamy pokrojone w kostkę brzoskwinie i zalewamy tężejącymi galaretkami. Przykrywamy drugą częścią biszkoptu, który uprzednio posmarowaliśmy pozostałą częścią kremu (zostawiając trochę do posmarowania góry ciasta) - układamy biszkopt kremem do galaretki. Górę ciasta smarujemy kremem i posypujemy startą czekoladą. Dajemy do schłodzenia do lodówki. Smacznego!

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

Zapiekanka z makaronu i boczku
poprzedni
Zapiekanka z makaronem i boczkiem
Kruche ciasteczka z dżemem
następny
Kruche ciasteczka z dżemem