Ciasto potrójne

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Ciasto
Jajka - 6 szt.
Cukier - 400 g
Mąka - 400 g
Olej - 1 szkl.
Mleko - 1 szkl.
Kakao - 3 łyżki
Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
Masa z kaszy manny
Mleko - 500 ml
Kasza manna - 3 łyżeczki
Cukier puder - 1 szkl.
Margaryna - 250 g

Ciasto potrójne

Delikatne i słodkie :)

  • 20 min.
  • Porcje 15
  • Łatwy

O przepisie

Ciasto pochodzące z zapisków mojej Babci. Niewiele kosztuje, jest proste w wykonaniu a co najważniejsze delikatne w smaku i słodkie. Idealne do popołudniowej filiżanki kawy.

Kroki

1
Gotowe

Ciasto

Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy z cukrem na sztywno (cukier sypiemy partiami). Dodajemy żółtka, olej, mąkę z proszkiem do pieczenia, a na koniec bardzo ciepłe mleko. Miksujemy na gładką masę. Masę dzielimy na 3 części - do jednej dodajemy 3 łyżki kakao. Pierwszą masę wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach ok. 15 min. Następnie pieczemy pozostałe dwa placki - biały i ciemny.

2
Gotowe

Masa z kaszy manny

Zagotowujemy mleko z 3 łyżkami kaszy manny i gotujemy na wolnym ogniu ok. 3 minut, cały czas mieszając (aż nasza masa zgęstnieje). Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Po wystudzeniu miksujemy na gładko kaszę mannę z margaryną i cukrem pudrem.

Kremem przekładamy placki - biały placek, masa z kaszy manny, ciemny placek, masa z kaszy manny, biały placek. Posypujemy cukrem pudrem i gorzką czekoladą.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

IMG_0451
poprzedni
Tarta cytrynowa
Pizza farmerska2
następny
Pizza farmerska