Ciasto rabarbarowe

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Rabarbar - 300 g
Cukier - 2 łyżki
Budyń waniliowy - 2 łyżki
Masło - 40 g
Jajka - 2 szt.
Cukier - 80 g
Mąka pszenna - 100 g
Proszek do pieczenia - 0,5 łyżeczki

Ciasto rabarbarowe

Szybkie w wykonaniu a jak smakuje :)

  • 30 min.
  • Porcje 8
  • Łatwy

O przepisie

Szybkie w przygotowaniu, świetnie smakuje, nie jest za słodkie ani za kwaśne. Jeśli chcemy zrobić ciasto w większej blaszce to wystarczy aby wszystkie składniki  dodać potrójnie

Kroki

1
Gotowe

Przygotowanie rabarbaru

Rabarbar myjemy, odkrawamy końcówki i kroimy w cienkie plasterki. Przesypujemy do miski, zasypujemy 2 łyżkami cukru i odstawiamy na 20 min. Po tym czasie dodajemy budyń waniliowy (proszek), dokładnie mieszamy.

2
Gotowe

Ciasto

2 jajka i cukier ubijamy przez około 8 minut ( nie krócej) tak aby masa była puszysta. Po tym czasie dodajemy dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 20cm. na górę przekładamy rabarbar i ścieramy zimne masło.

3
Gotowe

Pieczenie

Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy 30 minut

Karolina

Moja przygoda w kuchni zaczęła się w domu z mamą a bardziej pomaganie jej przy gotowaniu a jeszcze lepiej było przy pieczeniu – można było oblizać miskę po zrobionym kremie.

IMG_7922
poprzedni
Naleśniki z farszem szpinakowo – mięsnym
Oliwa z czosnkiem
następny
Oliwa z czosnkiem niedźwiedzim