Ciasto serowo-jabłkowe

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Ciasto
Jajka - 4 szt.
Mąka - 1 szkl.
Cukier - 1/2 szkl.
Olej - 1/2 szkl.
Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
Kakao - 1 łyżeczka
Masa serowa
Ser biały - 250 g
Serek homogenizowany waniliowy - 1 opakowanie (140g)
Cukier - 1/4 szkl.
Jajka - 1 szt.
Budyń waniliowy - 1 opakowanie
Aromat cytrynowy - 3 krople
Jabłko - 1 szt. (duże)
Dodatkowo
Cukier puder - do posypania

Ciasto serowo-jabłkowe

Smaczne połączenie różnorodnych składników.

  • 20 min.
  • Porcje 12
  • Łatwy

O przepisie

Mój mąż uwielbia słodkości, a w szczególności ciasta kakaowe, serniki i szarlotki. Dlatego jak natknęłam się na ten przepis, wiedziałam że będzie zachwycony smakiem, ponieważ ma w nim wszystko co lubi. Ciasto jest naprawdę pyszne :)

Kroki

1
Gotowe

Masa serowa

Zółtko oddzielamy od białka. Białko ubijamy na sztwyną pianę. Ser mielimy, dodajemy serek waniliowy, żółtko, budyń, aromat cytrynowy, pianę z białka, cukier i dokładnie mieszamy.

2
Gotowe

Ciasto

Oddzielamy żółtka od białek. Z białek ubijamy sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier, żółtka, olej, mąkę oraz proszek do pieczenia. Połowę masy wylewamy na blachę (u mnie tortownica), wyłożoną papierem do pieczenia. Do drugiej połowy masy dodajemy kakao i miksujemy. Łyżką wykładamy ciemne ciasto na jasne - nie równomiernie, a robiąc kropki. Na ciasto wykładamy masę serową, którą przykrywamy cienkimi plasterkami jabłek (obranych ze skórki). Pieczemy ok. 1 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (do suchego patyczka). Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

IMG_8920
poprzedni
Tarta z mascarpone i owocami
Ogórki kiszone
następny
Ogórki kiszone