Ciasto ucierane z serem

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Mąka - 400 g
Margaryna - 200 g
Jajka - 3 szt.
Cukier - 250 g
Śmietana 18% - 1/2 szkl.
Ser biały - 200 g
Proszek do pieczenia - 1 i 1/2 łyżeczki
Cukier waniliowy - 1 łyżeczka
Cukier puder - do posypania

Ciasto ucierane z serem

Gdy mamy ochotę na coś słodkiego - takie szybkie ciasto jest w sam raz :)

  • 10 min.
  • Porcje 12
  • Łatwy

O przepisie

Przygotowanie ciasta zajmuje około 10 minut. Jest proste i niedrogie – jak większość moich ciast. Przepis jest bardzo stary, ale ciasto wychodzi bardzo smaczne i ciekawe w smaku dzięki dodatkowi białego sera.

Kroki

1
Gotowe

Ser rozcieramy widelcem, a następnie ucieramy z miękką margaryną. Białka oddzielamy od żółtek. Z białek ubijamy sztywną pianę. Do masy serowej dodajemy żółtka, mąkę, cukier, cukier waniliowy, śmietanę i proszek do pieczenia - miksujemy. Na samym końcu dodajemy ubitą pianę z białek i mieszamy (masa jest bardzo gęsta). Wykładamy na kwadratową blachę (moja ma bok 25 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 45 minut w 180 stopniach - do suchego patyczka. Posypujemy cukrem pudrem.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

Ogórki konserwowe
poprzedni
Ogórki konserwowe
IMG_8930
następny
Pudding z nasionami chia i owocami