Ciasto z porzeczkami

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Ciasto
Mąka - 1,5 szkl. mąki
Mąka ziemniaczana - 3 płaskie łyżki
Żółtko - 3 szt.
Cukier waniliowy - 1 opakowanie
Cukier - 130 g
Mleko - 8-10 łyżek
Margaryna - 50 g
Proszek do pieczenia - 1,5 płaskiej łyżeczki
Piana
Białka - 3 szt.
Cukier - 200 g
Sól - szczypta
Sok z cytryny - 1 łyżka
Owoce
Czerwona porzeczka - 500 g

Ciasto z porzeczkami

Świetnie smakuje z mocną czarną kawą.

  • 15 min.
  • Porcje 12
  • Łatwy

O przepisie

Ciasto z bardzo słodką pianą, której słodycz równoważą kwaskowate porzeczki. Piana z owocami nadaje wilgoć ciastu. Przepis z tradycjami – pochodzi od mojej Babci :)

Kroki

1
Gotowe

Ucieramy 3 żółtka z cukrem waniliowym i cukrem (130 g). Dodajemy mleko (możemy na początku dodać 5 łyżek - a później jak dojdzie mąka resztę - masa będzie bardzo gęsta), 50 g miękkej margaryny - ucieramy. Następnie dodajemy mąkę i mąkę ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie ucieramy. Wykładamy na kwadratową blachę i pieczemy 15 - 20 min. w 190 stopniach.

2
Gotowe

Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy 200 g cukru i sok z cytryny - całość dokładnie miksujemy. Pianę wykładamy na ciasto, a na nią umyte i pozbawione szypułek porzeczki (lub owoce mieszamy z pianą z białek). Temperaturę w piekarniku zmniejszamy do 170 stopni i pieczemy ok. 40 minut.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

Pierogi leniwe
poprzedni
Pierogi leniwe
Owocowo-serowa kostka rubika
następny
Owocowo-serowa kostka rubika