Cynamonowe muffiny z jabłkami

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Mąka - 1 szkl. (czubata)
Cukier - 1/2 szkl. (lub mniej)
Cynamon - 2 łyżeczki
Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
Jajka - 1 szt.
Sól - szczypta
Mleko - 1/2 szkl.
Olej - 5 łyżek
Jabłko - 2 szt.
Cukier puder - do posypania

Cynamonowe muffiny z jabłkami

Dobre na słodki, popołudniowy relaks.

  • 15 min.
  • Porcje 12
  • Łatwy

O przepisie

Cynamon i jabłka to świetne połączenie. Przepis na muffiny jest bardzo łatwy i szybki do zrobienia – nie potrzebujemy nawet miksera. Są dość słodkie więc zawsze możemy dodać trochę mniej cukru.

Kroki

1
Gotowe

W jednej misce mieszamy wszystkie składniki suche - mąkę, cukier, cynamon, szczyptę soli i proszek do pieczenia, a w drugiej mokre - jajko, mleko, olej. Następnie łączymy składniki suche z mokrymi. Jabłka obieramy ze skórki, wydrążamy środek i kroimy w niewielką kostkę. Dodajemy do naszej masy. Do foremek na muffiny wkładamy papierowe papilotki i napełniamy masą do ok. 2/3 wysokości. Pieczemy ok. 25 minut w temperaturze 190 stopni. Upieczone muffiny posypujemy cukrem pudrem.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

img-20161125-wa0011
poprzedni
Brioszki
orientalna-zupa-curry
następny
Orientalna zupa curry z drobiowymi klopsikami