Cytrynówka

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Cytryna - 4 szt.
Cukier - 2 szkl.
Woda - 2 szkl.
Spirytus - 1/2 litra
Cukier waniliowy - 1 opakowanie

Cytrynówka

Z rodzinnych zapisków :)

  • Łatwy

O przepisie

Ten przepis ma tradycję rodzinną – dostałam go od cioci, u której zawsze znajdzie się jakaś butelka domowej nalewki. Kolor nie jest intensywnie żółty, raczej nieco blady, ale za to smak jest wyśmienity. I oczywiście doskonale rozgrzewający :)

Kroki

1
Gotowe

Cytryny dokładnie myjemy i wycieramy. Skórkę z 2 cytryn obieramy bardzo cienko. Zagotowujemy wodę z cukrami i skórkami z 2 cytryn. Gotujemy na wolnym ogniu 5 min. Wyciągamy skórkę z cytryn, studzimy. Dodajemy sok wyciśnięty z 4 cytryn (bez pestek) oraz spirytus. Mieszamy i rozlewamy do butelek. Odstawiamy na kilka tygodni. Z przepisu wychodzi niecałe 2 litry nalewki.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

malinowka
poprzedni
Malinówka
herbatniki-kokosowe
następny
Herbatniki kokosowe