Cytrynowo-brzoskwiniowe serniczki  na zimno

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Spód
Herbatniki - Petit Beurre Blacky - 200 g można dodać inne ulubione
Masło - 100-120 g
Dżem - lub powidła - 2 łyżki użyłam dżemu z jeżyn
Sernik
Ser biały - 500 g
Mascarpone - 250 g
Cukier puder - 80 g
Sok z cytryny - z 1 szt.
Galaretka Gellwe brzoskwiniowa - 2 szt.
Woda - 1,5 szkl.
Masa cytrynowo - brzoskwiniowa
Sok z cytryny - z 2 szt.
Skórka z cytryny - z 1 szt.
Cukier - 70 g
Masło - 50 g
Jajka - 1 szt.
Żółtko - 1 szt.

Cytrynowo-brzoskwiniowe serniczki na zimno

Efektowny, niezwykle pyszny deser.

  • do 60 min.
  • Porcje 8
  • Średni

O przepisie

Kiedy na dworze jest ciepło, najchętniej jemy zimne desery. A że mój mąż uwielbia serniki, robię je w różnych wydaniach. Dziś pomieszałam kilka przepisów z mojego przepiśnika i wyszły mi genialne w smaku mini serniczki na zimno.

Kroki

1
Gotowe

Spód

Ciastka blendujemy na sypko, dodajemy miękkie masło i ulubiony dżem lub powidła i zagniatamy masę. Wykładamy nią spód pucharków.

2
Gotowe

Masa serowa

W gorącej wodzie rozpuszczamy 2 opakowania galaretek i odstawiamy do schłodzenia. Ser biały mielimy, dodajemy do niego mascarpone, cukier puder i sok z cytryny. Na końcu wlewamy wystudzoną galaretkę, zostawiając sobie pół szklanki, którą użyjemy do górnej warstwy. Masę serową wykładamy do pucharków, na spód z herbatników. Wkładamy do lodówki do stężenia.

3
Gotowe

Masa cytrynowo- brzoskwiniowa

Jajko i żółtko roztrzepujemy. Dodajemy masło, cukier, sok z cytryny i drobno startą skórkę z cytryny. Podgrzewamy na ogniu cały czas mieszając. Gotujemy chwilę do zgęstnienia masy. Studzimy, dodajemy pół szklanki uprzednio odłożonej, rozpuszczonej w wodzie galaretki brzoskwiniowej i wykładamy na masę serową. Odstawiamy do lodówki na parę godzin/ a najlepiej na noc/ do stężenia. Dekorujemy według uznania.

4
Gotowe

Ozdoby z cukru i czekolady

Ozdoby widoczne na zdjęciu są bardzo proste do wykonania.
Ozdoba cukrowa - roztapiamy w garnku cukier (mieszamy cały czas by nie przywarł). Rozkładamy papier do pieczenia i wylewamy na niego w formie nitek, kratek, kółek roztopiony cukier. Czekamy aż stężeje - ja wkładam do lodówki :)

Ozdoba czekoladowa - roztapiam w kąpieli wodnej ulubioną czekoladę (w moim przypadku gorzką) i podobnie jak cukier wylewam na papier do pieczenia formując dowolny kształt i zostawiam do zakrzepnięcia.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

IMG_8625
poprzedni
Szybkie ciasto z owocami
IMG_8643
następny
Filet z indyka, puree brokułowo-szpinakowe, frytki z batata