Cytrynowo-migdałowe ciasto z gruszkami

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Mąka - 2 szkl.
Cukier - 1 i 1/4 szkl.
Jajka - 4 szt.
Margaryna - 100 g
Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
Płatki migdałowe - 50 g
Sok z cytryny - z 1 szt.
Gruszki - 2-3 szt.
Cukier puder - do posypania

Cytrynowo-migdałowe ciasto z gruszkami

Słodki pomysł na popołudniowy relaks przy kawie.

  • 15 min.
  • Porcje 12
  • Łatwy

O przepisie

Bardzo proste, szybkie domowe ciasto. Zrobiłam je z gruszkami, ale równie dobrze mogą to być jabłka.

Kroki

1
Gotowe

Gruszki obieramy i kroimy na drobne kawałki. Margarynę roztapiamy i studzimy. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy przestudzoną margarynę - miksujemy, następnie wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, płatki migdałowe, wlewamy sok z cytryny - miksujemy. (ciasto będzie bardzo gęste - jeśli jest zbyt gęste możemy dolać troszkę wody). Ciasto wylewamy do kwadratowej blachy lub tortownicy (ok. 24-25 cm), wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto wykładamy pokrojone na kawałki gruszki. Pieczemy ok. 50 min. w 180 stopniach (do suchego patyczka). Posypujemy cukrem pudrem.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

potrawka-z-kurczaka-i-grzybow-w-smietanie
poprzedni
Potrawka z kurczaka i grzybów w śmietanie
img_9424
następny
Szybka zupa czosnkowa