Czarno-białe ciasto z jeżynami

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Mąka - 1 i 1/2 szkl.
Margaryna - 200 g
Cukier - 1 szkl.
Jajka - 6 szt.
Kakao - 2 łyżki
Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
Jeżyny - lub inne owoce - 400-500 g
Cukier puder - do posypania

Czarno-białe ciasto z jeżynami

Mocno owocowe i wilgotne. Pycha!

  • 20 min.
  • Porcje 12
  • Łatwy

O przepisie

Ciasto nie wymaga dużo pracy, jest niedrogie. Dzięki owocom jest wilgotne. Dodałam jeżyny z mojego ogródeczka, ale mogą być inne owoce – śliwki, jabłka – w zależności co mamy pod ręką.

Kroki

1
Gotowe

Margarynę ucieramy z cukrem, dodając po 1 żółtku oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Z białek ubijamy pianę, delikatnie łączymy z masą. Ciasto dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao. Wylewamy na blachę (kwadratową lub tortownicę - o średnicy ok. 25 cm) wyłożoną papierem do pieczenia najpierw białe ciasto, następnie kakaowe, a na górze układamy umyte jeżyny (lub inne owoce). Pieczemy 45-50 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka). Posypujemy cukrem pudrem.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

IMG_8964
poprzedni
Makaron domowej roboty
Racuchy na zsiadłym mleku
następny
Racuchy z jabłkami na zsiadłym mleku