Czekoladowy przekładaniec

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Mleko - 1 litr
Kasza manna - 1 szkl.
Masło - 1 kostka
Kakao - 4 łyżki
Cukier - 3/4 szkl.
Woda - 1/2 szkl.
Herbatniki - ok. 90 szt.
Wiórki kokosowe - do posypania

Czekoladowy przekładaniec

Na szybko, bez pieczenia

  • Porcje 20
  • Łatwy

O przepisie

Mój mąż uwielbia wszystko co czekoladowe. To ciasto jest bardzo proste do zrobienia a co najważniejsze jest bez pieczenia. Jak wpadną do nas nieoczekiwani goście, to możemy ich zaskoczyć  😉

Kroki

1
Gotowe

Mleko podgrzewamy z cukrem i masłem do momentu rozpuszczenia się wszystkich składników. Zestawiamy z ognia. Mieszając wsypujemy kaszę mannę. Dalej mieszając podgrzewamy aż zacznie gęstnieć. W 1/2 szkl. zimnej wody rozpuszczamy kakao, dokładnie mieszamy i dolewamy do mleka. Mieszając zagotowujemy.

Prostokątną blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy pierwszą warstwę herbatników, zalewamy 1/3 ciepłej masy, delikatnie rozsmarowując, by herbatniki się nie poprzesuwały. Na masę wykładamy kolejną warstwę herbatników, 1/3 masy, a następnie ostatnią warstwę herbatników i masę. Całość posypujemy wiórkami kokosowymi, migdałami lub płatkami czekoladowymi.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

Ciasto marchewkowe
poprzedni
Ciasto marchewkowe
Ciasto cappucino
następny
Placek cappuccino