Czekoladowy zawijaniec

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Mleko - 300 ml
Cukier - 1 łyżka
Drożdże suche - 8 g 40 g normalnych
Mąka - 450 g
Cukier puder - 80 g
Sól - szczypta
Żółtko - 2 szt.
Białko - do posmarowania
Nutella - 1 słoik
Lukier
Cukier puder - kilka łyżek
Ciepła woda - kilka łyżek
Aromat migdałowy - kilka kropel

Czekoladowy zawijaniec

Dla miłośników nutelli i mocno słodkich wypieków.

  • 60 min.
  • Porcje 8
  • Średni

O przepisie

Bardzo efektownie wyglądające, mocno słodkie, mięciutkie drożdżowe ciasto. Jak chcecie zrobić wrażenie na znajomych musicie go zrobić. Jego wykonanie wbrew pozorom wcale nie jest trudne. Można zrobić z nadzieniem serowym, makowym, z marmoladą – na co tylko przyjdzie Wam smak.

Kroki

1
Gotowe

Letnie mleko mieszamy z drożdżami i 1 łyżką cukru i odstawiamy na 15 minut.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier puder, szczyptę soli, roztopione masło, wyrośnięty zaczyn, 2 żółtka. Ciasto mieszamy łyżką, a następnie wyrabiamy 5 minut (jeśli się klei, dodajemy mąki). Wyrobione, elastyczne ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 20 minut.

2
Gotowe

Ciasto wykładamy na podsypany mąką blat, wyrabiamy chwilę i dzielimy na 4 równe części. Każdą część cienko rozwałkowujemy (średnica ok 24 cm). Pierwszy placek układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Smarujemy go nutellą, pozostawiając nieco wolnej przestrzeni od brzegu, aby można było później wygodnie skleić. Tą samą czynność powtarzamy z drugim i trzecim plackiem. Ostatni krążek jest nie posmarowany. Brzegi ciasta lekko dociskamy. Na górze układamy talerz (lub tortownicę) i wycinamy równe koło (24 cm). Na środku ciasta ustawiamy szklankę i lekko odciskamy. Ciasto kroimy jak tort, na 16 kawałków, pozostawiając nie naciętą część od środka. Każdy wycięty kawałek przekręcamy 2 razy. Jeden kawałek w prawo, drugi w lewo. Przekręcone kawałki łączymy po dwa brzegami – powstanie kwiat. Ciasto pozostawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.

3
Gotowe

Wierzch ciasta smarujemy białkiem, pieczemy w 180 stopniach ok. 20 minut. Upieczone ciasto zdobimy lukrem.

4
Gotowe

Przepis dostałam od koleżanki, która z kolei zainspirowała się przepisem z internetu, niestety dokładnego źródła nie znam.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

Sernik na zimno z brzoskwiniami
poprzedni
Sernik na zimno z brzoskwiniami
Pizza na brokułowym spodzie
następny
Pizza na brokułowym spodzie