Danie tajskie z wieprzowiną

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Wieprzowina - 500 g
Mleczko kokosowe - 200 ml
Pasta curry - żółta - 1 - 1,5 łyżki
Bulion drobiowy - 150 ml
Marchew - 1 szt.
Pieczarki - 100 g
Czerwona papryka - 1 szt.
Zielona papryka - 1 szt.
Cebula - 1 szt.
Czosnek - 2-3 ząbki
Sos sojowy - do smaku

Danie tajskie z wieprzowiną

Pysznie ostre :)

  • do 30 min.
  • Porcje 4
  • Łatwy

O przepisie

Kuchnia tajska jest jedną z moich ulubionych. Dania tej kuchni przygotowuje się szybko, co jest wielką zaletą. Danie można podać z makaronem lub ryżem.

Kroki

1
Gotowe

Papryki i marchew kroimy w cienkie paski, cebulę w półplasterki, ząbki czosnku siekamy. Warzywa podsmażamy na oleju i skrapiamy sosem sojowym. Odkładamy na bok. Wieprzowinę kroimy w cienkie paseczki, polewamy sosem sojowym i obtaczamy w mące ziemniaczanej, a następnie obsmażamy na oleju. Dodajemy pastę curry, wlewamy bulion drobiowy i mleczko kokosowe i dusimy 5 minut. Dodajemy podsmażone warzywa. Doprawiamy do smaku sosem sojowym. Podajemy z makaronem chińskim lub ryżem jaśminowym. Smacznego!

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

ciasto-bez-roboty
poprzedni
Ciasto bez roboty
krolik-w-mleku-i-pomidorach
następny
Królik duszony w mleku i pomidorach