Delikatny sernik

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Ser biały - 1 kg
Cukier - 2/3 szkl.
Ekstrakt waniliowy - 1/4 łyżeczki
Jaja - 2 szt.
Białka - 3 szt.
Pokruszone ciastka - pełnoziarniste - np. Digestive - 1/2 szkl.

Delikatny sernik

Zawsze twierdziłam, że najprostsze jest najlepsze ;)

  • 15 min.
  • Porcje 12
  • Łatwy

O przepisie

Przepisów na sernik na mojej stronie jest dość sporo. Z ciastem, z owocami, z polewą – ten jest najzwyklejszy, bardzo prosty w wykonaniu i w dodatku bez dodatku tłuszczu. Prawie sam ser – dlatego warto pokusić się o taki dobrej jakości i własnoręcznie go zmielić. Ja używam twarogu z Wieprza, ale pewnie każdy z Was ma swój wypróbowany i sprawdzony:)

Kroki

1
Gotowe

Tortownicę o średnicy ok. 21 cm lub małą kwadratową blachę wykładamy papierem do pieczenia i wysypujemy pokruszonymi ciastkami. pozostale składniki miksujemy na masę serową. Przepis na ekstrakt wanili znajdziecie tu - http://www.natalerzuagnes.pl/przepis/ekstrakt-z-wanilii/ . Nie miksujemy zbyt długo, by sernik nam nie opadł po upieczeniu. Pieczemy 60-70 min. w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Studzimy w piekarniku, a następnie ok. 12 godz. w lodówce.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

Krem śmietanowy z avocado i chili
poprzedni
Zupa śmietanowa z awokado i chili
20170415_202437
następny
Majonez bez jajek