Deser jogurtowy z owocami

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Jogurt grecki - 500 g
Śmietana 18% - 150 g
Jagody - 120 g - możemy dać inne sezonowe owoce
Brzoskwinie - 400 g
Cukier puder - 60 g
Migdały - płatki lub słupki - 50 g - prażone

Deser jogurtowy z owocami

Coś na szybko

  • 15 min.
  • Porcje 4
  • Łatwy

O przepisie

Kiedy za oknem upał, nie bardzo mam ochotę na pieczenie ciast. Ale przecież w niedzielę coś słodkiego do kawy musi być. Dlatego delikatny deser z jogurtu i sezonowych owoców to idealny pomysł :)

Kroki

1
Gotowe

Brzoskwinie myjemy, usuwamy pestki i kroimy w kostkę. Jagody płuczemy. Do deseru możemy użyć różnych owoców - jeżyn, malin, truskawek - na co mamy ochotę. Jeżyny miksujemy z 20 g cukru pudru. Jogurt mieszamy ze śmietaną, dodajemy pozostały cukier puder i całość ubijamy. Do pucharków przekładamy część brzoskiwń, polewamy połową sosu z jagód, wykładamy połowę kremu jogurtowego. Następnie ukladamy kolejną warstwę brzoskwiń (zostawiamy kilka kawałków do dekoracji), sosu jagodowego, kremu jogurtowego. Ozdabiamy brzoskwiniami i posypujemy podprażonymi na suchej patelni migdałami. Schładzamy w lodówce.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

20170708_100027
poprzedni
Ciasto drożdżowe z owocami
Spagetti z jarmużowym pesto i grillowanym kurczakiem
następny
Spaghetti z jarmużowym pesto i grillowanym kurczakiem