Deser Rafaello

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Podłużne biszkopty - ok. 100 g
Wiórki kokosowe - 50 g
Mleko - 150 ml
Śmietana 30% - 100 ml
Likier kokosowy - 60 ml
Mascarpone - 250 g
Żółtko - 2 szt.
Czekolada biała - 50 g
Cukier puder - 3 łyżki

Deser Rafaello

Słodki i mocno kokosowy deser poprawiający nastrój :)

  • 15 min.
  • Porcje 4
  • Łatwy

O przepisie

Jak mamy ochotę na coś słodkiego, a nie chce nam się piec, możemy przyrządzić deser. Ten deser uwielbiam, bo jest mocno kokosowy, a ja uwielbiam kokos :) Skutecznie poprawia mój nastrój – oczywiście na lepsze :)

Kroki

1
Gotowe

Wiórki prażymy na patelni do uzyskania złotego koloru, zostawiamy do ostygnięcia. Żółtka ucieramy z cukrem, śmietanę ubijamy. Do żółtek dodajemy serek mascarpone, miksujemy do połączenia składników, dodajemy ubitą śmietanę, miksujemy. Do miski wlewamy mleko z likierem kokosowym i namaczamy biszkopty. Układamy je w pucharkach, na nie porcję kremu, posypujemy wiórkami i tartą czekoladą. Następnie dajemy kolejną porcję biszkoptów, kremu, wiórek, czekolady i zakańczamy wiórkami. Pucharki przykrywamy folią spożywczą i chłodzimy przynajmniej 3 godziny.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

img_9984
poprzedni
Tarta z mascarpone
ciasteczka-chalwowo-owsiane
następny
Ciasteczka chałwowo-owsiane