Domowa granola

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Płatki owsiane - 2 szkl
Słonecznik - 0,5 szkl
Suszona żurawina - 1 szkl
Rodzynki - 3/4 szkl
Orzechy włoskie - 1 szkl
Czarnuszka - 1 łyżka
Jabłko - 1szt
Sok jabłkowy - łyżki
Miód - 2,5 łyżki
Olej - 2 łyżki dowolny

Domowa granola

Domowa granola z możliwością modyfikacji

  • 10min + czas pieczenia
  • Średni

O przepisie

Uwielbiam wszelkiego rodzaju musli i granole ale trafić w sklepie na naprawdę dobre niestety nie jest łatwo. Postanowiłam poszperać po internecie i zainspirować się. I tak powstała moja granola, którą wyjada mi nawet dzieciak :)

Kroki

1
Gotowe

Miód, olej (u mnie z pestek dyni), sok jabłkowy umieścić w rondelku i podgrzać do połączenia składników. Pozostałe składniki wraz ze startym jabłkiem umieścić w misce. Żurawinę, rodzynki i orzechy najlepiej drobniej posiekać. Do całości dodać płynny miód z olejem i sokiem jabłkowym i wszystko dokładnie wymieszać a następnie umieścić na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Granole pieczemy około 40-45 min w 160st. W trakcie pieczenia należy kilka razy całość przemieszać aby składniki dobrze i równomiernie się podpiekły. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i studzimy granolę w zamkniętym piekarniku. Należy przechowywać w zamkniętym słoiku.

Karolina

Moja przygoda w kuchni zaczęła się w domu z mamą a bardziej pomaganie jej przy gotowaniu a jeszcze lepiej było przy pieczeniu – można było oblizać miskę po zrobionym kremie.

10-kapusniaczki-z-barszczem-czerwonym-na-domowym-zakwasie
poprzedni
Kapuśniaczki
20161201_134258
następny
Kurczak w mleku kokosowym z ananasem