Domowa szynka z indyka

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Filet z indyka - 1,2 kg w całości
Oliwa z wytłoczyn z oliwek - 2 łyżki
Oliwa smakowa - 1 łyżka u mnie czosnkowa
Sól morska - 0,5 łyżeczki
Pieprz ziołowy - 0,5 łyżeczki
Majeranek - 3 łyżeczki
Kumin - 0,5 łyżeczki
Oregano - 3 łyżeczki

Domowa szynka z indyka

Co domowa szynka to domowa :)

  • do 2h pieczenia + marynoowanie
  • Porcje 1
  • Łatwy

O przepisie

Domowa szynka to jednak domowa. Przyprawiamy jak tylko chcemy możemy zrobić więcej, pokroić na kawałki i zamrozić a nawet przygotować na domową imprezę.

Kroki

1
Gotowe

Wszystkie przyprawy mieszamy razem z oliwami i nacieramy tym całe mięso. Gdyby było mało oliwy to dodajemy po łyżeczce. Tak przygotowane mięso zostawiamy na całą noc ewentualnie na cały dzień. Piekarnik nastawiamy na 120stopni a zamarynowanego fileta z indyka zawijamy w folię aluminiową formując w trakcie w kształt rolady. Całość pieczemy około 1h50min. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy do wystygnięcia.

Karolina

Moja przygoda w kuchni zaczęła się w domu z mamą a bardziej pomaganie jej przy gotowaniu a jeszcze lepiej było przy pieczeniu – można było oblizać miskę po zrobionym kremie.

img_9044
poprzedni
Zupa krem z kukurydzy
aromatyczna-zupa-z-porow
następny
Aromatyczna zupa-krem z porów