Domowe ciasto z rabarbarem i kruszonką

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Mąka - 4 szkl.
Cukier - 2 szkl.
Margaryna - 250 g
Jajka - 4 szt.
Mleko - 1 szkl.
Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
Rabarbar - 6-8 lasek
Cukier puder - do posypania

Domowe ciasto z rabarbarem i kruszonką

Pyszne i proste ciasto

  • 15 min.
  • Porcje 25
  • Łatwy

O przepisie

Przepis dostałam dawno temu od koleżanki. Urzekł mnie od razu, ponieważ jest bardzo prosty i szybki. Zamiast rabarbaru można dodać inne sezonowe owoce. Duża ilość chrupiącej kruszonki nadaje ciastu idealny smak.

Kroki

1
Gotowe

Z mąki, cukru i margaryny zagniatamy kruszonkę (będzie dość sypka). Odsypujemy 1-2 szklanki na kruszonkę (ja odsypuję sporo ponieważ lubię jak jest jej dużo i mocno chrupie :) ). Do reszty ciasta dodajemy jajka, mleko i proszek do pieczenia i całość miksujemy. Dużą blachę (ja używam dużej, wysokiej blachy piekarnikowej) wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto. Laski rabarbaru obieramy z włókien, kroimy na małe kawałki, przesypujemy cukrem, wykładamy na ciasto. Na górę rozsypujemy kruszonkę. Pieczemy 50 min. w 180 stopniach. Upieczone ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Zamiast rabarbaru możemy dodać inne sezonowe owoce.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

Sałatka z makaronu typu ryż
poprzedni
Sałatka z makaronu typu ryż
Schab ciocia
następny
Kotlety po francusku