Domowe ciasto ze śliwkami

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Ciasto
Mąka - 500 g
Śmietana 18% - 1/2 szkl.
Margaryna - 250 g
Cukier - 1 szkl.
Jajka - 1 szt.
Żółtko - 3 szt.
Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
Piana
Białka - 3 szt.
Cukier - 1/2 szkl.
Mąka - 2 łyżki
Dodatkowo
Śliwki - ok. 1 kg
Cukier puder - do posypania

Domowe ciasto ze śliwkami

Słodkie, owocowe - można się od niego uzależnić :)

  • 20 min.
  • Porcje 18
  • Łatwy

O przepisie

Przepis dostałam, a właściwie wyprosiłam od mojej Szefowej :) Jak spróbowałam ciasto po raz pierwszy – od razu zakochałam się w tym smaku. Jest po prostu doskonałe. Robi się je szybko – pomimo, że ciasto trzeba zagnieść. Jest słodkie, wilgotne, dzięki owocom i słodkie – jak dla mnie ciasto idealne!

Kroki

1
Gotowe

Składniki ciasta zagniatamy (margaryna zimna). 2/3 ciasta wykładamy na prostokatną blachę wyłożoną papierem do pieczenia (ciasto trochę się klei do rąk, dlatego ręce oprószam mąką). Na górę układamy połówki śliwek - skórką do dołu. Z białek i cukru ubijamy sztywną pianę, dodajemy 2 łyżki mąki, miksujemy i wykładamy na śliwki. Na pianę rwiemy kawałki pozostałego ciasta. Pieczemy w 180 stopniach 45 minut. Posypujemy cukrem pudrem.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

IMG_8930
poprzedni
Pudding z nasionami chia i owocami
Sałatka z boczniakami i rukolą
następny
Sałatka z boczniakami i rukolą