Domowy budyń

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Mleko - 500 ml
Żółtko - 3 szt.
Laska wanilii - 0,5 szt.
Cukier - 100 g
Mąka pszenna - 35g
Czekolada gorzka - 4 kostki
Owoce - do dekoracji

Domowy budyń

Domowy budyń pachnący wanilią

  • do 20 min.
  • Porcje 3
  • Łatwy

O przepisie

A dlaczego nie powrócić do smaków dzieciństwa i nie zaserwować tego naszym dzieciom? Budyń hmmm…. to jest właśnie ten smak. Domowy budyń wcale nie potrzebuje dużej ilości pracy a wiemy że podajemy dziecku zdrowy deser.

Kroki

1
Gotowe

Laskę wanilii rozcinamy wzdłuż, delikatnie wyciągamy ziarenka i dodajemy do mleka. Mleka z ziarenkami wanilii i 50gram cukru zagotowujemy. W tym czasie żółtka z pozostałą ilością cukru ucieramy na kogel-mogel, następnie dodajemy mąkę i całość mieszamy do połączenia składników. Gorące mleko powoli wlewamy do masy z żółtek i mąki cały czas mieszając. Masę przelewamy z powrotem do rondelka i zagotowujemy na małym ogniu intensywnie mieszając do momentu zgęstnienia masy. 2/3 budyniu nakładamy do salaterek a do reszty dodajemy kostki czekolady i ucieramy. Gotowy czekoladowy budyń nakładamy na waniliowy. Dekorujemy ulubionymi owocami i podajemy.

Karolina

Moja przygoda w kuchni zaczęła się w domu z mamą a bardziej pomaganie jej przy gotowaniu a jeszcze lepiej było przy pieczeniu – można było oblizać miskę po zrobionym kremie.

mule
poprzedni
Mule w sosie śmietanowo-czosnkowo-cebulowym
IMG_8125
następny
Kruche ciasto z bezową pianką i owocami