Domowy twaróg

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Mleko - 1 litr
Cytryna - 1 szt

Domowy twaróg

Domowy twaróg

  • 5min
  • Porcje 1
  • Łatwy

O przepisie

Kupiłam litr swojskiego mleka z myślą że dam synkowi przez weekend. A że miał jechać do babci to trzeba było go spakować i mleko również….. no i dziecko pojechałóżko a mleko zostało

Tak to jest jak nie zostawić się czegoś na widoku😂😂😂

Niestety z mlekiem trzeba było coś zrobić żeby nie wylaćwiczyłam wiec postanowiłam zrobić z niego ser

Kroki

1
Gotowe

Mleko doprowadzić do gotowania. Kiedy zacznie się podnosić zmniejszyć ogień do jak najmniejszego i wlać sok wciśnięty z cytryny. W tym momencie należy zamieszać mleko z zewnątrz garnka do środka. Kiedy zacznie się od warstwach ser od serwatki gotujemy jeszcze 2 min. Na wylożone sitko pielucha tetrowa lub gaza wlewamy całą zawartość garnka i czekamy aż serce się odcedzi.

Karolina

Moja przygoda w kuchni zaczęła się w domu z mamą a bardziej pomaganie jej przy gotowaniu a jeszcze lepiej było przy pieczeniu – można było oblizać miskę po zrobionym kremie.

20170625_203153
poprzedni
Lemoniada ogorkowo-bazyliowa
20170703_131252
następny
Lody mascarpone z malinami