Dorsz z warzywami i ziemniakami

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Filet z dorsza - 440 g
Brokuł - 250 g
Ziemniaki - 400 g
Marchew - 250 g
Kalarepa - 1 szt.
Koperek - pęczek
Sól - do smaku
Pieprz - do smaku
Jaja - 1 szt do panierowania
Bułka tarta - 2 łyżki do panierowania
Olej - 2 łyżki do smażenia

Dorsz z warzywami i ziemniakami

Ryba i warzywa dla całej rodziny

  • 50 min
  • Porcje 3
  • Łatwy

O przepisie

Dorsz jest ryba delikatną i bardzo smaczną. Przyrządzając go musimy jednak być ostrożni aby ryba nie straciła smaku i się nie wysuszyła. Dzisiaj będzie podana na 2 różne sposoby – smażona i gotowana na parze. U nas wystąpi w towarzystwie warzyw i ziemniaków.

IMG_7359IMG_7361IMG_7358

Kroki

1
Gotowe
30 - 35 min

Warzywa

Wszystkie warzywa obieramy. W garnku gotujemy wodę i wrzucamy ziemniaki w całości. Gotujemy do miękkości. W miedzy czasie resztę warzy kroimy w grubsze paski. Po 15 minutach gotowania ziemniaków wrzucamy marchew po kolejnych 5 min. kalarepę a przed samym końcem gotowania warzyw wrzucamy brokuła na 5 min.

2
Gotowe
15 min.

Dorsz

Rybę porcjujemy według uznania. Jedną część ryby doprawiamy sola i pierzem i panierujemy w jajku i bułce. Smażymy na rozgrzanej patelni na oleju. Drugą część ryby posypujemy posiekanym koperkiem i gotujemy na parze około 10min. Należy sprawdzać na bieżąco aby jej nie wysuszyć. Jeśli nie mamy garnka do gotowania na parze wystarczy nalać wodę do garnka, przykryć go folią aluminiową którą delikatnie dziurawimy.

Karolina

Moja przygoda w kuchni zaczęła się w domu z mamą a bardziej pomaganie jej przy gotowaniu a jeszcze lepiej było przy pieczeniu – można było oblizać miskę po zrobionym kremie.

IMG_7322
poprzedni
Bułeczki drożdżowe
12966247_1162485553795500_1204521892_n
następny
Koktajl a’la Wiola