Drożdżowe ciasteczka z marmoladą

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Mąka - 500 g
Drożdże - 20 g
Margaryna - 250 g
Śmietana - niecała szklanka
Cukier - 1 czubata łyżka
Żółtko - 1 szt.
Jajka - 1 szt. - do posmarowania
Marmolada - do nadzienia

Drożdżowe ciasteczka z marmoladą

Można nadziewać je jabłkami lub serem.

  • 30 min. + czas wyrastania ciasta
  • Łatwy

O przepisie

Po raz kolejny przekonałam się, że stare, sprawdzone przepisy są najlepsze – nie potrzeba dużo składników, a co najważniejsze ciastka zawsze wychodzą i są pyszne! Z przepisu wyszły mi aż 3 blachy ciasteczek. Ale nie czekały długo na zjedzenie 😉

Kroki

1
Gotowe

Do śmietany dodajemy cukier, drożdże, żółtko i dokładnie rozcieramy. Mąkę przesiewamy, dodajemy margarynę i śmietanę z cukrem, drożdżami i żółtkiem. Całość zagniatamy i wkładamy na 2 godziny do lodówki. Następnie ciasto rozwałkowujemy, wycinamy szklanką kółka, na środek każdego dajemy marmoladę, składamy na pół i dokładnie zlepiamy brzegi (możemy też wykrawać kwadraty i składać w trójkąty). Każde ciastko smarujemy rozbełtanym jajkiem. Pieczemy ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

lukierki
poprzedni
Lukierki
klops-w-sosie-cebulowym
następny
Klops w sosie cebulowym