Drożdżowe ciasteczka ze smalcu

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Margaryna - 150 gram
Smalec - 150 gram
Jaja - 2 szt.
Żółtko - 1 szt.
Mąka - 500 gram
Drożdże - 50 gram
Cukier waniliowy - 1 opakowanie
Cukier trzcinowy - do posypania

Drożdżowe ciasteczka ze smalcu

To przepis z ponad 40 letnią tradycją. Smakuje wybornie.

  • 20 min.
  • Porcje 10
  • Łatwy

O przepisie

Ciasteczka, których smak pamiętam z dzieciństwa. Są niezwykle proste w wykonaniu. Ich zaletą jest to, że można je długo przechowywać, jeżeli domowe łasuchy ich nie zjedzą :)

Kroki

1
Gotowe

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy rozkruszone drożdże, jajka, żółtko, cukier waniliowy, miękką margarynę i smalec - zagniatamy ciasto.

2
Gotowe

Formujemy małe ruloniki i zawijamy je w podkówkę, Górę posypujemy cukrem trzcinowym (może być też zwykły gruby).

3
Gotowe

Ciastka wykładamy na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Z porcji wychodzi około 40 ciastek.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

Swinki w kocykach
poprzedni
Świnki w kocykach
Chałka
następny
Chałka drożdżowa