Drożdżowe rogaliki z nutellą

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Śmietana - 1/2 szkl.
Drożdże - 50 g
Cukier - 2 łyżki
Mąka - 500 g
Margaryna - 1 kostka
Jaja - 1 szt.

Drożdżowe rogaliki z nutellą

Przysmak dużych i małych

  • 20 min.
  • Porcje 36
  • Łatwy

O przepisie

Szybkie rogaliki, które zawsze wychodzą i tak wspaniale smakują, że znikają w oka mgnieniu. Można nadziewać je marmoladą, jabłkami, serem – każde są wyjątkowe.

Kroki

1
Gotowe

Śmietanę, drożdże i cukier dobrze mieszamy.
Mąkę, margarynę i jajko siekamy na stolnicy, dodajemy zaczyn i wszystko dobrze wyrabiamy. Ciasto dzielimy na pół. Z każdej połówki wałkujemy koło i tniemy na trójkąty (ja robię większe - 16 szt. z jednej porcji). Nakładamy nutellę, marmoladę lub jabłka, zwijamy jak rogaliki.

Pieczemy ok. 20 -25 minut w 180 stopniach. Posypujemy cukrem pudrem.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

Ciasto maslankowe
poprzedni
Ciasto maślankowe
Roladki z ciasta francuskiego
następny
Pieczone roladki z ciasta francuskiego