Drożdżowe rurki z marmoladą

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Mąka - 500 g
Masło - 180 g
Cukier - 2 łyżki
Cukier waniliowy - 2 łyżeczki
Olej - 1 łyżka
Sól - szczypta
Mleko - ciepłe - 1/4 szkl.
Drożdże - 60 g
Jajka - 1 szt.
Żółtko - 2 szt.
Dodatkowo
Marmolada - do nadzienia
Cukier puder - do posypania

Drożdżowe rurki z marmoladą

Wyśmienite do popołudniowej kawy lub na słodkie śniadanie :)

  • 30 min.
  • Łatwy

O przepisie

Na przepis natknęłam się w grupie Gotowanie i Pieczenie z pasją, pochodzi ze strony www.nastoletniewypiekanie.blogspot.com . Rurki są mięciutkie nawet następnego dnia. Ciastka można też zrobić jako rogaliki. Nadziewamy je twardą marmoladą by nie wyciekła. Możemy zamiast marmolady użyć nutelli lub masy jabłkowej. Pychota!

Kroki

1
Gotowe

Drożdże i cukry rozpuszczamy w ciepłym mleku i odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce. Miękkie masło ucieramy z żółtkami, jajkiem i łyżką oleju. Dodajemy wyrośnięte drożdże, miksujemy. Następnie wsypujemy przesianą mąkę oraz sól. Ciasto zagniatamy rękami.

Wyrobione ciasto rozwałkowujemy i kroimy na kwadraty o boku ok. 10 cm. Na środek każdego wykładamy łyżeczkę marmolady i rozsmarowujemy nożem (zostawiając jeden bok wolny). Każdy kwadracik zwijamy w rurkę i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia - w sporej odległości od siebie, ponieważ ciastka urosną. Odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, około 20 minut do ładnego zarumienienia. Upieczone studzimy i posypujemy cukrem pudrem.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

Racuchy na zsiadłym mleku
poprzedni
Racuchy z jabłkami na zsiadłym mleku
Pikantna pasta paprykowa
następny
Pikantna pasta paprykowa