Duszona wieprzowina

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Mięso wieprzowe - 600 g
Bulion - 2 szkl.
Brukselka - 450 g (świeża lub mrożona)
Marchew - 2 szt.
Pietruszka - 1 szt.
Seler - 1/2 szt.
Dymka ze szczypiorkiem - 1 pęczek
Musztarda - rosyjska - 3 łyżki
Czosnek - 2 ząbki
Papryczka chili - 1 szt.
Pomidory z puszki - krojone - 1 puszka
Sos sojowy - 3 łyżki
Kurkuma - 1 łyżeczka
Kminek mielony - 1/2 łyżeczki
Sól - do smaku
Pieprz - do smaku
Olej - 2 łyżki + do obsmażenia

Duszona wieprzowina

Ostre!

  • 40 min. + marynowanie mięsa
  • Porcje 6
  • Łatwy

O przepisie

Co tu dużo pisać – treściwe, smakowite danie obiadowe. Możemy je podać z ryżem, ziemniakami czy chlebem.

Kroki

1
Gotowe

Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w grubą kostkę. Olej mieszamy z kurkumą, kminkiem, czosnkiem, musztardą, sosem sojowym i pieprzem. Marynatą zalewamy mięso i odstawiamy do lodówki na 2 godziny.

2
Gotowe

Brukselkę blanszujemy w osolonym wrzątku 5 minut. Marchewki, seler i pietruszkę obieramy, płuczemy. Marchew kroimy w kostkę, seler i pietruszkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Chili przekrawamy, usuwamy pestki, drobno siekamy. Ząbki czosnku obieramy i przeciskamy przez praskę. Dymkę ze szczypiorem drobno siekamy (odkładając trochę do dekoracji).

3
Gotowe

Na oleju obsmażamy mięso razem z marynatą, przekładamy do garnka. Na tą samą patelnie wrzucamy dymkę, papryczkę chili i szklimy, a następnie dodajemy marchew, seler, pietruszkę i smażymy 5 min. Warzywa dokładamy do garnka, wlewamy bulion i dusimy 30 minut. Po tym czasie dodajemy zblanszowaną brukselkę, pomidory i dusimy ok. 60 minut. W razie konieczności doprawiamy solą, pieprzem, kurkumą i kminkiem. Posypujemy szczypiorem.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

Sernik z pierniczkami
poprzedni
Sernik z piernikową niespodzianką
Zakwas na żurek
następny
Zakwas na żurek